Lokantalar intihar ediyor


Yemek fiyatları nereye gidiyor?
İnsanlar lokantalara girmeye bir çorba bile içmeye çekinir oldular. Fiyatlar her gün artıyor. Var olan fiyatlar hiç bir lokanta esnafını tatmin etmiyor. En ucuz ürünün bile üzerine her gün 5 lira zam yapılıyor. Bir gittiğinizde yediğiniz ürüne ödediğiniz parayla tekrar doyamıyorsunuz.
Elbette lokanta esnafının savunması var. Kiralar, hammadde girdileri çalıştırılan personelin maaş giderleri diye birçok kalem sayılacaktır. Ama bunların hiç biri yarın müşterinin ayağının kesilmesine bahane olamaz. Artık lokanta ve cafelere bir kez yolunu şaşırıp girenler bir daha gitmemeye kendine söz veriyor.
Sıradan bir döner dükkanında İskender 225 liradan başlıyor. İki kişi oturup İskender sipariş etse içecekler falan bir servet ödeyip çıkıyor. Bu tehlikeli mi? Konunun uzmanlarına sorduk. İnsanların bir kısmı fiyatlar kaç olursa olsun maddi durumu bu fiyatları ödemekte sıkıntı çıkarmaz ama büyük bir kısmını her gün yükselen fiyatlar ürkütüyor. Lokantaya geldiğine geleceğine pişman ediyor.
Fiyatlar neden kapı önünde sergilenmiyor?
Bütün dünyada ki lokantalarda kapı girişinin yanında menülerin sergilendiği yer olur. Burada fiyatları da gören müşteriler bilerek mekana girer. Türkiye’de ise yemek fiyatları sır gibi saklanıyor. Her gün değiştirildiği için menü de bulunduramıyor. Veya menülerde fiyat yeri karalanmış müşteriye veriliyor. Bu durdurulmazsa lokanta esnafının sonunu getirir. Müşteriyi kazıklamamın kibar yoluna mecbur kalan lokanta esnafı belli ki fiyatları söylemekten çekiniyor. Fiyatların gün aşırı artışından kendileri de rahatsız. Her kes enflasyonun yükünü bir başkasını üzerine yıkma derdinde. Kimse sıkıntıyı paylaşma gayretinde değil. Üretici toptancıdan toptancı parakendeciden, parekendeci ise son tüketicinin bu bedeli ödemesini ekliyor. Bu zincirin halkasını bir yerde kimse kesmiyor. Kimse elini taşın altına koymuyor. Böyle giderse dışarıda yemekten herkes korkar hale gelecek. İnsanlar evinden yiyeceğini sefer tası ile getirir hale gelecek. Lokantaların kiraları, hammadde girdilerini şişirenlerde ayazda kalacak.
Sivil toplum dernekleri ne yapar derken Türes’den açıklama geldi.
Böyle kriz ortamlarında yol gösterici olma özelliği olmayan sivil toplum örgütleri ne yapar. Sadece kibirlenme aracı olarak mı kurumlar vardır. Neden esnafa bir yol göstermezler derken Türes’den sayın Ramazan Bingöl’den fiyatları sabitleme teklifi açıklaması geldi. Çok da iyi oldu. Herkes şunu iyi bilmeli ki dün bisiklet alınan rakamla bugün bir İskender yemek marifet değil. Her gün 5 lira 5 lira fiyatları artırmak meziyet değil. Dışarıda yemek yiyenleri ürkütürseniz bir daha onları geri kazanmak yıllarınızı alır. İflas etmeden kaç yıl dayanırsınız?
